Skip to main content
Razstava skrivnostni svet reke mure

Skrivnostni svet reke Mure

Mura je kraljica ribje raznovrstnosti. Razstava fotografij prikazuje vseh 65 vrst rib, ki živijo v Muri. Nastala je v sodelovanju z Marijanom Gabrom in dr. Meto Povž.

Reka Mura se po ribji raznovrstnosti uvršča v sam vrh evropskih rek. Dejstvo, da so njene vode prostotekoče, saj od Ceršaka do izliva Donave v Črno morje ni jezu, zagotavlja odlične okoliščine za drstenje rib. Nekatere med njimi prepotujejo stotine kilometrov, da bi v območju med Ceršakom in Tratami odložile svoj zarod. Razstava predstavi fotografije in opise 65 vrst rib, ki živijo v Muri in še eno prav posebno “ribo norosti”, ki se človeškim očem pokaže samo na gradu Cmurek. Zaradi velikega naravnega bogastva je Mura danes vpisana kot biosferno območje pri UNESCO. Fotografije za razstavo je prispeval Marijan Gaber, besedilo dr. Meta Povž, ihtiologinja.

Prijavite se na novice
 

Če želite biti obveščeni o dogajanju pri nas, nam zaupajte svoj email naslov.
 

Vaš e-naslov bomo hranili za pošiljanje obvestil Muzeja norosti, teh podatkov ne bomo uporabljali v druge namene. V kolikor obvestil Muzeja norosti ne želite več prejemati, nam to sporočite na info@muzejnorosti.eu in vaš e-naslov bomo izbrisali iz našega seznama. Hvala za zaupanje.

V katerem jeziku želite prejemati novice