Skip to main content
zadnji graščaki trat

Romanika na Slovenskem

Prvo razstavo romanske arhitekture na Slovenskem sta pripravila vodilna raziskovalca romanske arhitekture dr. Marijan Zadnikar in dr. Ivan Stopar konec osemdesetih let 20. stoletja.

Prvo razstavo romanske arhitekture na Slovenskem sta pripravila vodilna raziskovalca romanske arhitekture dr. Marijan Zadnikar in dr. Ivan Stopar konec osemdesetih let 20. stoletja. Razstava dokumentira intenzivno raziskovanje romanske arhitekture v Sloveniji v desetletjih po drugi svetovni vojni. Na Cmurek smo jo postavili v sodelovanju z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje iz Ljubljane, da bi obenem spomnili na življenje in delo akademika dr. Marijana Zadnikarja, ki je v sklopu prvih znanstvenih raziskav romanske arhitekture na slovenskih tleh začel raziskovati prve začetke gradu Cmurek. Ta je bil v 12. stoletju eden najpomembnejših romanskih gradov v slovenskem prostoru in se je odlikoval tudi s prepoznavnimi umetniškimi stvaritvami, od katerih sta še danes ohranjena reliefa pleteninasta ornamentika in zmaj, ki požira človeka.

Prijavite se na novice
 

Če želite biti obveščeni o dogajanju pri nas, nam zaupajte svoj email naslov.
 

Vaš e-naslov bomo hranili za pošiljanje obvestil Muzeja norosti, teh podatkov ne bomo uporabljali v druge namene. V kolikor obvestil Muzeja norosti ne želite več prejemati, nam to sporočite na info@muzejnorosti.eu in vaš e-naslov bomo izbrisali iz našega seznama. Hvala za zaupanje.

V katerem jeziku želite prejemati novice